Ahkeraliisa

Impatiens walleriana

ruotsinkielinen: flitiga Lisa

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Kesäkukat, Huonekasvit
Korkeus:
20 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pensastava kasvutapa, haarautuu hyvin. Paksut, mehevät varret. Suurikukkainen ja matalakasvuinen. Lehdet ovat hammaslaitaiset, väriltään vaaleat tai punertavat. Kukat ovat kerrannaisia tai yksinkertaisia. Niiden väritys vaihtelee kirkkaan- ja purppuranpunaisesta liilaan ja vaaleanpunaiseen sekä valkoiseen. Kukat voivat olla yksiväriset, raidalliset tai mosaiikkikuvioidut. Kukkii ahkerasti. 

Kotoisin trooppisesta Afrikasta, josta se löydettiin vuonna 1880. Risteytetty toisten kauniskukkaisten lajien kanssa.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
erivärisiä, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - elokuu

Soveltuvuus

Kestävä kesäkukka, sietää hyvin tuulta ja sadetta. Hallanarka. Soveltuu parvekeistutuksiin, ruukkuihin ja amppeleihin sekä avomaalle.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Kevyt varjo, ei suoraa auringonpaistetta. Syksyllä ja keväällä puolivarjo. Lämmin paikka.

Kasvuympäristö:
tuore
Tarvitsee vettä ja ravinteita säännöllisesti.

Ravinteet: ++

Hoito

Mitä lämpimämpi ja valoisampi paikka, sitä runsaampi kastelu ja sumutus. Suora suihkutus vahingoittaa kukkia. Ei tarvitse nyppiä. Punkkien ja kirvojen häätäminen vesi- ja mäntysuopaliuossumutuksella, lehtien alapinnoilta.

Lisääminen

Pistokkaista tai siemenistä. Kylvö helmi-maaliskuussa. Idätys valossa 14-20 vrk, 20-25 asteessa. Kun taimet ovat kunnolla juurtuneet, ne latvotaan. Viljely 12-18 asteessa, 16-20 viikkoa.

Lähilajit ja lajikkeet

Accent-, Deco-, Candy-, Carousel-, Expo-, Fanciful-, Florette Star-, Infinity-, Mosaic-, Rosette-, Silhouette-, Super Elfin-, Tempo-lajikkeet