Valkohuonevehka (kalla)

Zantedeschia aethiopica

ruotsinkielinen: (vit) kalla

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
80 - 90 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Roteva ja pystykasvuinen. Tukeva ja maltoinen juurakko, josta lähtee runsaasti sivuversoja. Tanakat varret ja lehtiruodit. Suurien ja nuolimaisien tai suikeiden lehtien väri vaihtelee keltavihreästä tummanvihreään, jopa valkopilkulliseen. Kirkkaan väriset, trumpettia muistuttavat suojuslehdet ovat tukevien kukkavanojen päissä. Suojuslehden väri vaihtelee valkoisesta keltaiseen, persikanväriseen, lohenpunaiseen, punaiseen ja purppuraan. Kukintopuikelo on keltainen. Kukinta-aika vaihtelee. Viileässä kukat kestävät kauemmin ja niiden väri on kirkkaampi. Kuihtuu kukinnan jälkee kokonaan tai osittain.

leikkoallergisoiva
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Huonevehkaa on vaikea saada kukkimaan uudelleen, mutta se on kaunis viherkasvinakin, ellei kasvia halua hävittää.

Keväällä ostetun juurakon kasvurytmi on poikkeava. Se on levännyt talven ja istutuksen jälkeen kasvaa kesän ja kukkii syksyllä. Kastele ja lannoita runsaasti kesällä. Kuiva lepoaika talvella. Siirrä kesäksi ulos puoliaurinkoiseen paikkaan ja tuo sisälle elo-syyskuun vaihteessa ennen kukintaa.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Säännöllinen kastelu ja lannoitus kukkivalle kasville, multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Lopeta kastelu kukinnan jälkeen ja anna lakastua ainakin osittain. Lepokausi touko-elokuu ulkona aurinkoisessa paikassa, multaa ei saa kastua. Tuo sisälle elo-syyskuussa ja istuta uudelleen, poista kuihtuneet lehdet. Aloita kastelu ja lannoitus, valoisa paikka 12-15 astetta. Kukinnan alettua normaali huoneenlämpö.

Lisääminen

Juurakko jaetaan tai siemenet kylvetään keväällä.

Lähilajit ja lajikkeet

keltahuonevehka Zantedeschia elliottiana, rusohuonevehka Zantedeschia rehmannii