Välimerentaateli

Phoenix dactylifera

ruotsinkielinen: dadelpalm

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kestävä ja helppohoitoinen taateli on paksurunkoinen, tupsulatvainen sulkapalmu. Nuoren kuoren ruskeat kuidut varisevat lehden auetessa. Lehdykät ovat kiiltävät, tummanvihreät ja niitä on paljon. Kasvaa hitaasti.
Tunnetaan myös nimillä taatelipalmu, aitotaateli.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kova vesi, talvella seisova vesi ja kuiva juuripaakku juurten täyttämässä ruukussa ruskeuttaa lehtien kärkiä. Selviää, vaikka kastelu unohtuisikin silloin tällöin. Punkit pysyvät loitolla, kun taatelipalmun lehtiä pyyhitään märällä rievulla.

Valontarve:
aurinko
Selviää heikossakin valossa.

Kasvuympäristö:
Kompostimullan ja peltosaven seokseen lisätään maatunutta lantaa ja hiekkaa. Myös voi laittaa sekaan kourallisen sarvilastuja.

Hoito

Huoneenlämpö riittää, viihtyy kasvun aikana ulkonakin. Lepokaudella 12-13 astetta. Parhaan kasvun aikana, touko-elokuussa, kastellaan parin päivän välein, vesi ei saa seisoa aluslautasella. Syksyllä kastelua vähennetään ennen lepokautta. Lannoitetaan kasvukauden aikana parin viikon välein. Multa vaihdetaan joka toinen kevät, maalis-huhtikuussa. Multa tulee laittaa tiukkaan.

Lisääminen

Siementen itävyys säilyy monia vuosia, mutta yleensä ne kylvetään heti. Ennen kylvöä siementä hangataan hieman hiekkapaperilla ja laitetaan vesilasiin muutamaksi päiväksi. Tasainen kosteus ja runsas lämpö takaavat siemenien itävyyden.

Lähilajit ja lajikkeet

kanariantaateli Phoenix canariensis, pikkutaateli Phoenix roebelenii