Vaarinkaktus

Cephalocereus senilis

ruotsinkielinen: gubbhuvudkaktus

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Vaarinkaktus on nimensä veroinen jo pienenä taimena. Sen harmaat hapset ovat piikkien kiinnityskohdista kasvavia sukaskarvoja, jotka saattavat olla jopa 12 cm pitkiä. Suksakarvojen alla on piilossa neulanterävät, 3 cm pituiset piikit. Huonehoidossa vaarinkaktus kasvaa hitaasti. kymmenvuotiaana se voi olla 20-30 cm korkea, tyvestä 6-8 cm paksu, takkutukkainen paalu. Vaarinkaktus kukkii vasta 5-6 metrin korkuisena, joten huonehoidossa kukkia ei ilmesty.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Mikäli vaarinkaktuksen haivenet ruskeutuvat, voidaan latvus hätätilassa pestä tavallisella pesuaineella ja huuhtoa varovasti puhtaaksi. Multapaakku ei saa kastua puhdistuksen aikana.

Valontarve:
aurinko
Keväällä kasvia on varjostettava.

Hoito

Huoneenlämpö riittää, lepokaudella lämpötilaa olisi laskettava alle 16 asteen. Niukka kastelu ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Sumutetaan usein. Seoslannoitetta annetaan muutaman kerran. Valkeaa karvapeitettä on suojeltava vedolta ja likaantumiselta. Terve kasvi istutetaan uuteen ruukkuun parin vuoden välein. Ahdas, matala ja paksuseinäinen saviruukku on paras.

Lisääminen

Siemenet kylvetään maaliskuussa.

Lähilajit ja lajikkeet

-