Vaahtera-aulio

Abutilon x hybridum

ruotsinkielinen: lyktmalva

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Aulio on puutuvavartinen pikkupensas, jolla on kookkaat ja kaunisväriset nuokkuvat, kellomaiset kukat. Kukat puhkeavat nuorten latvojen lehtihangoista ja kukinta saattaa kestää sydänkesästä alkutalveen. Kukat ovat keltaisia, oranssinpunaisia ja tummanpunaisia. Kasvilla on nukkaiset, 3-5 sormiset lehdet, joiden kellanvihreä, "kirjava" väri saattaa muuttua yllättäen vihreäksi.
Yhdessä kasvukaudessa Abutilon-ristymät voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi "pikkupuiksi".

Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
kesä, syksy

Soveltuvuus

Jyrkkä lämpötilavaihdos keväällä aiheuttaa lehtien ja kukkien putoamista.

Voi kasvattaa myös ruukkuistutuksissa ulkona ja parvekkeella.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Hoito

Tarvitsee kukkiakseen yli 5-7 tuntia suoraa auringonpaistetta päivässä. Huoneenlämpö riittää. Tasainen kosteus, pintamulta saa tilapäisesti kuivahtaa ja lepokaudella riittää niukka kosteus. Mieto lannoiteliuos viikottain lisää nuppujen määrää. Mullanvaihto tehdään maaliskuun puolivälissä. Uuden istutuksen yhteydessä oksia leikataan rohkeasti. Kerran typistettynä oskat haarautuvat ja alkavat kukkia keskikesän jälkeen. Talvetus valoisassa.

Lisääminen

Lisätään keväällä oksienkärjistä leikatuista, 7-10 cm pituisista pistokkaista. Pistokkaita on pidettävä puolivarjossa, kunnes kasvu on alkanut kunnolla. Siemenestä kasvatettu kasvi voi kukkia jo ensimmäisenä kesänä.

Lähilajit ja lajikkeet

kirjoaulio Abutilon pictum, lyhtyaulio Abutilon megapotamicum