Tuonenkielo (suutarinkielo, issikka)

Aspidistra elatior

ruotsinkielinen: aspidistra

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
70 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tuonenkielo on koristeellinen ja tyylikäs, 60-70 cm korkuinen, helppohoitoinen, viileän varjon kasvi. Sen pitkäruotiset lehdet ovat puolen metrin pituiset ja kasvavat pinnanmyötäisestä juurakosta. Sen kukat ovat tumman maksanpunaiset ja aukeavat suoraan juurakon pinnasta.

Tunnetaan myös nimillä vosikka ja suutarinpalmu.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Tuonenkielo soveltuu hyvin eteishallien, portaikkojen kasviksi ja pohjoisikkunalle. Kasvi on vanhastaan kuulunut kirkkojen ja kappelien viherkasveihin. Kasviin voi tulla villatäitä tai punkkeja. Niitä voidaan ennaltaehkäistä pyyhkimällä lehtiä laimennetulla albolineumilla.

Valontarve:
puolivarjo
Kirjavalehtinen lajike tarvitsee runsaammin valoa, mutta suora auringonpaahde aiheuttaa lehtiin palovammoja.

Hoito

Parhaiten kasvi viihtyy viileässä. Lämpimässä runsas ilmankosteus on tarpeen. Mullan tulee olla kosteahkoa, mutta kastellaan vasta kun pintamulta on kohtalaisen kuivaa. Lehtien ruskeat laikut ovat merkki liiallisesta kastelemisesta. Luonnonlanta kohentaa lehtien kasvua ja ne pysyvät silloin terveinä. Kasvukaudella viikottainen kastelu ja talvella lannoitetaan harvemmin. Ahtaaksi käynyt ruukku vaihdetaan vain hieman tilavampaan ruukkuun. Ruukku ja multa vaihdetaan huhtikuussa.

Lisääminen

Ison kasvin juuriston reunalta otetaan muutamia kaksilehtisiä johtoverson kärkiä, ja ne istutetaan 4x5 tuuman ruukkuun. Kasvi ei siedä jatkuvaa jakamista. Jakamisen jälkeen se virkoaa hitaasti. Se olisi hyvä laittaa lämpöalustalle jakamisen jälkeen.

Lähilajit ja lajikkeet

'Punctata', 'Variegata'