Tuoksupelargoni - huonekasvi

Pelargonium x fragrans

ruotsinkielinen: doftpelargon

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Helakanvihreät lehdet ovat sirot ja kapealiuskaiset. Lehtiä liikutettaessa niistä lähtee voimakas, raikas tuoksu. Minttua tai sitruunaa muistuttava tuoksu raikastaa ilmaa. Tuoksupelargonin valkeat kukat ovat aika vaatimattomat ja kasvin kukkiminen on harvinaista.

Tuoksupielikkinäkin tunnettu kasvi on helppohoitoinen huonekasvi. Muita nimityksiä vaivaistalonkukka, köyhänkukka, ukonkukka.

Tuoksupelargoni oli yleinen vaivaistaloissa ja sairaaloissa, missä sen raikas tuoksu sai korvata tuuletuksen. Porvvariskodeissa se sijoitettiin makuuhuoneisiin, ja sen lehtiä ravisteltiin aamusiivouksen yhteydessä.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Vaatii runsaasti valoa.

Hoito

Tuoksupelargoni tyytyy huoneenlämpöön. Kastellaan päivittäin, mutta pintamulta saa kuivahtaakin. Se voi hyvin talvehtia ikkunalla muiden kasvien joukossa. Nuorennetaan ja latvotaan keväällä. Muutama viikko mullanvaihdon jälkeen leikataan 2/3 kasvin versoista pois. Ruukku siirretään valoisalle ikkunalaudalle.

Lisääminen

Lisätään pistokkaista ja siemenistä. Pistokkaat otetaan elokuussa tai kevättalvella.

Lähilajit ja lajikkeet

'Old Spice', jalopelargoni Pelargonium Domesticum-ryhmä, riippapelargoni Pelargonium peltatum, lääkepelargoni Pelargonium radens