Tuoksuköynnös

Stephanotis floribunda

ruotsinkielinen: doftranka

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Vihreä, sitkeä ja taipuisa varsi, nahkeat lehdet ovat 6x12 cm kokoiset, kiiltävän tummanvihreät ja teräväkärkiset. Lehdet ovat pareittain versolla ja parit kaukana toisistaan. Vahamaiset, valkoiset ja tuoksuvat tähtikukat puhkeavat sarjoina latvan lehtihankoihin. Pölytyksen jälkeen kehittyy kananmunan kokoinen siemenkota. Lakastuneet kukinnot kannattaa poistaa, jottei hedelmä rasita kasvia tarpeettomasti.

tuoksuvaleikkoallergisoiva
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Latva kannattaa kietoa vanteeseen.

Mahla/maitiaisneste voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Valontarve:
aurinko
Ei paahteeseen. Kukkii runsaimmin voimakkaassa valossa, mutta paahde voi kuivattaa lehdet pilalle.

Hoito

Tasainen lämpö. Tasainen tuoreus, pintamulta saa kuivahtaa, jopa päivittäinen kastelu kasvukaudella. Kukinnan aikaan tasainen kosteus ja ahkera sumutus. Poista lakastuneet kukinnot. Mullanvaihto maaliskuussa joka toinen tai kolmas vuosi, istutus tiukkaan ja tarkasti samaan syvyyteen hieman isompaan ruukkuun. Rohkea leikkaus, 2-3 lehtiparia jätetään edellisvuoden versoon. Vältä paikanvaihtoa, vetoa, ruukun kääntämistä, juuripaakun kuivumista ja äkillistä lämpötilan muutosta.

Lisääminen

Pistokas leikataan nuoresta sivuversosta. Maitiaisneste kuivataan. Pistokas juurtuu kuukaudessa. Siementaimet varttuvat hyvin hitaasti.

Lähilajit ja lajikkeet

-