Taskujuoru (purppuralehti/pampaskukka)

Tradescantia spathacea

ruotsinkielinen: blomstervagga

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Taskujuorun kourumaiset 12-15 cm pituiset, mehevät ja teräväkärkiset lehdet muodostavat tuuhean ja pystyn ruusukkeen. Vanhaan kasviin kehittyy lyhyt runko ja aikanaan siihen kasvaa myös tyviversoja.Lehdet ovat tummanvihreät päältä ja alta tumman punavioletit. Lehtihangoissa olevien keltaisten suojuslehtien muodostamassa taskussa on ryhmä vajaan sentin kokoisia valkoisia kukkia, joissa on kolme terälehteä. Niistä kehittyy aikanaan mustia siemeniä.

Vihreälehtinen juoru viihtyy pohjois- ja itäikkunalla. Kirjavalehtisen juorun väritykseen vaikuttavat valaistus- ja kosteusolot. Pimeässä kasvaessaan siitä tulee vihreä.

Tunnetaan myös nimellä mooseksen kehto (mooseksenkehto).

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
toukokuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Lehdet käpertyvät kuivassa ilmassa.

Valontarve:
puolivarjo
Ei siedä kovaa paahdetta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Tasainen ja runsas kastelu, pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Sumuta kasvukaudella. Viikottainen typpilannoitus. Istutus uusitaan maaliskuussa. Usein latva kannattaa leikata irti ja juurruttaa lasin alla.

Lisääminen

Sivuversot irrotetaan mullanvaihdon yhteydessä. Siemenet kylvetään maaliskuussa ja ne itävät muutamassa viikossa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Vittata' juovikas, herrasjuoru Tradescantia cerinthoides, rionjuoru Tradescantia fluminensis, purppurajuoru Tradescantia pallida, kirjojuoru Tradescantia zebrina