Täpläkirjovehka

Dieffenbachia sequine

ruotsinkielinen: prickblad

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kirjavalehtiset lajikkeet ovat helppohoitoisia ja tyylikkäitä. Niillä on suora, haaraton varsi. Latvassa on tuuhea kimppu isoja lehtiä, joista alimmat varisevat latvan kukkiessa. Valkoisen, keltaisen tai keltavihreän kirjavat lehdet ovat 50 cm pitkät ja ehytlaitaiset. Mitättömät, kallamaiset kukinnot ovat valkeita tai kalpeanvihertäviä suppiloita.

allergisoivamyrkyllinen
Kukinnon väri:
valkoinen, vihreä
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Ei suositella lapsiperheisiin. Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita. Oireita aiheuttaa myös kasvin neste joutuessaan kosketuksiin suun limakalvojen kanssa.

Valontarve:
puolivarjo
Suora auringonpaahde on haitaksi, varsinkin valkokirjaville lajeille.

Kasvuympäristö:
Kalkkipitoinen kukkamulta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää, vedoton ja kosteailmainen paikka. Tasaisen kostea multa, pinta saa välillä kuivahtaa. Säännöllinen lannoitus märkään multaan tärkeää. Pienessä ruukussa pysyy kauemmin sopivan kokoisena ikkunalla tai kukkapöydällä pidettävänä. Uudelleenistutus joka toinen vuosi. Leikkaa varhain keväällä, jotta kasvu on tiivistä.

Lisääminen

Latvapistokas tai sivuverso. Kasvi voidaan nuorentaa, jos se on kasvanut niin isoksi, että vain latvassa on lehtiä. Sopivaan kohtaan runkoa kiedotaan märkää kasvuturvetta ja sidotaan se paikalleen muovisiteellä. Kuukauden päästä kehittyy uusia juuria ja latva voidaan leikata irti ja juurruttaa omaan ruukkuunsa. Laita uudet taimet aina aluksi ahtaaseen ruukkuun.

Lähilajit ja lajikkeet

lajikkeita: 'Amoena', 'Arvida', 'Exotica Compacta', 'Liturata', 'Reflector', brasiliankirjovehka Dieffenbachia bowmannii, keltakirjovehka Dieffenbachia x bausei