Syyläkaktus

Mammillaria

ruotsinkielinen: vårtkaktus

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Syyläkaktukset ovat pallomaisia tai pitkänomaisia ja kasvavat piikkisinä mättäinä. Suvun tärkeänä tuntomerkkinä on, että versoissa ei ole särmiä, vaan pinta on täynnä spiraalin muotoon asettuneita nystyjä. Kukat kehittyvät tavallisesti vyöhykkeeksi verson kärkipuolelle, joskus säännölliseksi kehäksi. Kukat ovat yleensä 1-2 cm levyisiä, valkoisia, savunharmaita tai kellertäviä, mutta myös punaisia. Pienetkin syyläkaktukset kukkivat helposti. Monet syyläkaktukset ovat helppohoitoisia ja sopivat hyvin aloittelijoiden kasvatettaviksi.

Kukinnon väri:
keltainen, valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Kiiltäväpintaisia lajeja voi joutua varjostamaan varhain keväällä.

Hoito

Kasvukaudella syyläkaktus sietää paahtavaa kuumutta, mutta talveksi lämpöä olisi laskettava mieluiten 10-12 asteeseen. Kasvukaudella kastellaan varovasti, mieluiten aluslautasen kautta. Lepokaudella annetaan vesitilkka, kun pinta nahistuu. Lannoitetaan muutaman kerran kasvun aikana, typen antoa on kartettava. Jos kasvin varsi vaalenee syylien välistä, on se merkki siitä, että valoa on liian vähän.

Lisääminen

Sivuversot juurtuvat helposti.

Lähilajit ja lajikkeet

mummonsyyläkaktus Mammillaria bocasana, nystyräsyyläkaktus Mammillaria longimamma, seppelsyyläkaktus Mammillaria elongata