Sitruspuu

Citrus

ruotsinkielinen: Citronträd

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Piikkinen pensas/puu, jonka tummanvihreät, tuoksuvat lehdet ovat soikeat ja kiiltävät. Varsi okainen ja roteva, vanhemmiten puutuva. Valkoiset kukat ovat hyväntuoksuiset. Vanhemmat yksilöt saattavat kasvattaa satoa.

Sitrushedelmien siemenet saa melko helposti itämään, mutta satoa kasvi saattaa kantaa useimmiten vasta vuosien kuluttua. Kokeileminen kuitenkin kannattaa aina, sillä sitruksen siemenestä voi saada kasvatettua kauniin ja tuoksuvan viherkasvin valoisalle ikkunalle! Itäminen käynnistyy varmimmin maaliskuussa parin viikon kylmäkäsittelyn jälkeen (pidä jääkaapin vihanneslaatikossa pari viikkoa ja pistä vasta sen jälkeen multaan).
Olosuhteiden on oltava valoisat ja itämislämpötilan tulee olla 21–25 astetta. Taimet tarvitsevat runsaasti valoa.

Vinkki: Jos aika tai kiinnostus ei riitä varsinaiseen taimikasvatukseen, niin siemenen voi pistää vaikka isomman huonekasvin pintamultaan - ja siirtää mahdollinen taimi sirkkalehtivaiheessa varovasti omaan ruukkuunsa!

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kasvin tuoksu saattaa aiheuttaa yliherkille oireita.

Valontarve:
aurinko
Suojattava kevätauringon paahteelta. Kasvukaudella muutama tunti suoraa auringonvaloa.

Kasvuympäristö:
Kuivahko, kalkki-hiekkapitoinen kasvualusta.

Hoito

Sitruspuut viihtyvät kasvukauden aikana niin sisä- kuin ulkotiloissakin, kunhan valoa, vettä ja lannoitetta annetaan riittävästi. Kasteluiden välissä multa saa kuivahtaa. Sitrukset pitävät myös sumuttelusta, joka auttaa pitämään myös tuholaisia poissa.Talvetus mieluiten valoisassa ja viileässä paikassa, niukalla kastelulla ja lannoittamatta. Talvehtii huonelämötilassakin, mutta tällöin lisävalo ja -kastelu voi olla tarpeen. Kasvukauden alussa, mullanvaihdon yhteydessä latvusta voidaan leikata.

Lisääminen

Siemenistä keväällä tai hieman puutuneista pistokkaista kesällä.

Lähilajit ja lajikkeet

Appelsiini (Citrus sinensis),
greippi (Citrus x paradisi)
sitruuna (Citrus limon)