Sirovuoripalmu

Chamaedorea elegans

ruotsinkielinen: bergpalm

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Vuoripalmulla on rykelmä ohuita varsia ja kiertyneesti kasvavat tummanvihreät, pariliuskaiset lehdet. Nuorina lehdet ovat pystyjä, siroja ja ohuita. Ne ovat 60-70 cm mittaisia ja moniliuskaisia, vanhetessaan riippuvia. Nuorikin taimi voi kukkia nuokkuvin kukinnoin. Vaaleista kukista, jotka muistuttavat mimoosaa, kehittyy joukoittain herneenkokoisia keltaisia tai mustia siemeniä. Vuoripalmu voi ruukussakin kasvaa 2-3 metrin mittaiseksi.

allergisoiva
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kylmä ovensuu tai vetoinen paikka on vuoripalmulle epäedullinen. Viihtyy lattialämmityksen päällä. Liika auringonvalo saattaa kellastuttaa lehtiä.

Valontarve:
puolivarjo
Pitää runsaasta hajavalosta

Hoito

Huoneenlämpö riittää, talvella voi olla viileämpääkin, ei kuitenkaan ale 13 asteen. Mullan pitää olla aina kosteaa, edes pinta ei saa kuivahtaa, alusvadilla saa olla hetkittäin vettä. Lannoitetaan luonnonlantavedellä. Vuoripalmu sietää myös kuivaa huoneilmaa, mutta silloin sitä olisi hyvä suihkutella. Mullanvaihto kerran vuodessa. Kasvi viihtyy parhaiten pienessä ruukussa.

Lisääminen

Siemenet itävät helposti. Kylvetään keväällä.

Lähilajit ja lajikkeet

kostarikanvuoripalmu Chamaedorea costaricana, pensasvuoripalmu Chamaedorea erumpens, kaislavuoripalmu Chamaedorea seifrizii