Raspipallokaktus (vanhapoika)

Echinopsis eyriesii

ruotsinkielinen: kökssjöborrekaktus

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Vaikka suvun lajeja sanotaan pallokaktuksiksi, monet niistä muodostuvat vanhoina mataliksi pylväiksi, jotka vaivoin pysyvät pystyssä. Särmiä versoissa on yleensä 10-15. Tummanruskeat lyhyet piikit. Verson muodon tai piikityksen puolesta kasvi ei ole erityisen kaunis.

Hyvin viihtyvät kasvi voi kukkia jo nuorena, siemenistäkin kasvatettu jo 2-3-vuotiaana. Vanhat kasvit voivat kukkia hyvin hoidettuina runsaasti. Kukat ovat suuria, syvän suppilomaisia, valkoisia tai kalpean punavioletteja ja tuoksuvia. Kukat voivat olla yllättävän kookkaita itse kasviin nähden. Ne aukeavat yleensä illalla ja ovat kauniita vain seuraavan päivän.

Moni tämän suvun kasvi on saanut hoitajan uskomaan, ettei hänellä ole vihreää peukaloa. Vanhapoika voi kasvaa kohtalaisen hyvin vuosikymmenestä toiseen, mutta ei kuki. Tämä on hoitovirhe.

piikikäs
Kukinnon väri:
lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Maaliskuun paahteessa saattaa kaivata varjostusta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää, talvilepo mieluiten 10 asteen tienoilla. Kasvun aikana sydänkesällä kastellaan kohtalaisen runsaasti, elokuussa vähennetään. Lepokaudella kasvi saa olla ilman kastelua, mutta juuret eivät saa kuolla kuivuuteen. Muutaman kerran annetaan liuoslannoitetta kasvukaudella. Kaikki lajit viihtyvät pienessä ruukussa. Jos juuristo on kasvattanut taajan huovaston ruukun sisäpinnalle, on syytä vaihtaa ruukku isommaksi.

Lisääminen

Sivuversot irrotetaan ja istutetaan omiin ruukkuihinsa. Sivuversot on poistettava, vaikka niitä ei istutettaisikaan.

Lähilajit ja lajikkeet

sirppipallokaktus Echinopsis leucantha, piikkipallokaktus Echinopsis ferox, kynttiläkaktus Echinopsis pachanoi, ihmepallokaktus Echinopsis mirabilis, bolivianpallokaktus Echinopsis pentlandii