Pystysulkasaniainen

Nephrolepis cordifolia

ruotsinkielinen: fjäderbräken

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Sulkasaniaisella on sulkamaiset lehdet. Kasvin juurakosta kasvaa kauniisti kaartuvat, pitkät pariliuskaiset lehdet. Lehtien liuskat ovat eri lajeilla ja lajikkeilla kokonsa ja muotonsa puolesta erilaisia, joskus jopa kähärä- tai ripsulaitaisia. Juurakkomaisiin maavarsiin kehittyy langanohuita sivurönsyjä, joiden suomuiset mukulat juurtuvat.

allergisoivaAmppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kilpikirvat ovat mieltyneet kasviin. Ennakkotorjunta on tarpeen. Myös punkit ovat ajoittain sulkasaniaisen kimpussa. Nuorennus ja uuden taimen kasvatus ovat joskus ainoa tapa pitää kasvi puhtaana.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Ei siedä vetoa, siirtelyä eikä myöskään suoraa auringonpaistetta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Talvella kastellaan tarpeen mukaan, joka toinen viikko. Sumutetaan säännöllisesti. Parhaan kasvun aikana laimea seoslannoite. Keväinen mullanvaihto on välttämätön. Juurten täytettyä multapaakun kasvi siirretään suurempaan ruukkuun. Kookkaita kasveja on kerran vuodessa käsiteltävä kovakouraisemmin: juuristoa pienennetään, multa karistellaan pois ja kasvi istutetaan melko tiukkaan.

Lisääminen

Pieniä rönsytaimia voidaan irrottaa lähes ympäri vuoden ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. Voidaan lisätä myös kypsistä itiöistä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Plumosa', kaarisulkasaniainen Nephrolepsis exaltata, 'Bostoniensis' tuuhea ja matala, 'Whitmanii', 'Rooseveltii'