Puikkokämmekkä

Dendrobium

ruotsinkielinen: dendrobium

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kasvi on epifyytti (elää puun päällyskasvina). Versot ovat kapeat, nivelistään jäykät. Lehdet ovat soikeat ja niitä on joko koko verson pituudella tai vain latvaosassa. Kukat ovat yksin, kaksin tai monikukkaisena kukintona. Kukkien värejä ja kokoja on runsaasti. Osa on tuoksuvia.Voidaan jakaa kahteen ryhmään: lepokaudella lehtensä varistaviin, jotka tarvitsevat talveksi viileän (10-13 astetta) kasvupaikan eikä juurikaan kastelua ja lehtensä säilyttäviin, jotka lepäävät talven hieman lämpimämmässä (15-18 astetta).>> Keskustelupalstalle

Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Poistaa ilmasta mm. alkoholeja, asetonia, formaldehydiä. Osa viihtyy tavallisessa huoneessa, osa vaatii kostean ja lämpimän kasvihuoneen.

Valontarve:
aurinko
Runsas hajavalo, ei auringon paahteeseen.

Kasvuympäristö:
tuore

Ravinteet: +

Hoito

Pitää suihkuttelusta, etenkin kesällä. Pidä ahtaassa ruukussa, jossa kaarnaa, puuhiilen paloja ja rahkasammalta. Istuta uudelleen vähintään kerran vuodessa. Kasvukaudella kasteltava runsaasti ja lannoitettava parin viikon välein miedolla lannoitteella. Liikakastelu voi aiheuttaa sienitauteja. Liian kuivassa taas voivat kilpikirvat ja vihannespunkit iskeä.

Lisääminen

3-4 cm pitkät sivuversot istutetaan omiin ruukkuihinsa mihin aikaan vuodesta tahansa.

Lähilajit ja lajikkeet

syyspuikkokämmekkä Dendrobium bigibbum, kevätpuikkokämmekkä D. chrysotoxum, jalopuikkokämmekkä D. nobile