Primulina (Chirita)

Primulina

ruotsinkielinen: Primulina

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
10 - 30 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Primulina tunnetaan myös entisellä nimellään Chirita (muutettu 2011). Se on huonekasvina melko uusi tuttavuus, joten suomenkielistä nimeä ei vielä ole (2015). Lajikkeita Primulinalla on noin 150 ja ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan

Kasvutapa ja lehdet muistuttavat paavalinkukkaa. Lehdet ovat kuitenkin teräväkärkisemmät kuin paavalinkukalla. Lajikkeesta riippuen lehtien koko ja suonitus vaihtelevat sekä väri on vaaleanvihreästä tummanvihreään. Soilikkia muistuttavat suppilomaiset kukat ovat keltaisia, violetteja, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Kukan nielussa voi olla juovia. Kukkii melko runsaasti.

Primulina tamianalla on teräväkärkiset, karvaiset lehdet. Pitkän kukkavarren päähän, lehtiruusukkeen yläpuolelle, muodostuu 1-6 suppilokukkaa. Valkoisten kukkien nielussa on kaksi violettia juovaa.

Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen, lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Valoisa paikka, muttei suoraa paahdetta.

Hoito

Huoneenlämpö on riittävä. Runsas kastelu tarvittaessa. Voi kastella joko aluslautaselle tai juurelle, mutta lehdet eivät saa kastua. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Lannoitus viikoittain kasvukaudella. Poista kuolleet lehdet ja kukat.

Lisääminen

Siemenistä tai lehtipistokkaista.

Lähilajit ja lajikkeet

Primulina tamiana, Primulina flavimaculata, Primulina heterotricha, Primulina linearifolia, Primulina speciosa, Primulina 'Aiko', Primulina 'Chastity', Primulina 'Keiko', Primulina 'Sweet Dreams'