Pikkusoihtuköynnös

Aeschynanthus radicans

ruotsinkielinen: eldfackla

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Soihtuköynnöksen tummanvihreät lehdet ovat pareittain riippuvalla, joskus jäykällä, kohenevalla versolla. Lehdet ovat kuperia ja paksuja, runsaassa valossa ne punertuvat. Kukat ovat oranssin- tai lakanpunaisia ja kestävät monen viikon ajan. Kukissa on runsaasti mettä. Rentovartiset kasvit vaativat amppelikasvatuksen, jäykät viihtyvät ruukussa valoisalla ikkunalla. Oikealla hoidolla kasvi viihtyy hyvin ja kukkii uskollisesti.

"Jaavankaunottaren" rennoissa versoissa sijaitsevat 3-4 cm levyiset ja 5-6 cm pitkät kuperat, himmeäpintaiset lehdet pareittain. Nuoren verson latvaan kehittyy 5-7 kukkainen kukinto, jonka verhiötorvet ovat mahonginpunaiset ja 5 cm pituiset, huulimaiset kukat ovat lakanpunaiset. Laji kukkii joko keväällä tai syksyllä nuoren verson latvasta.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
oranssi
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Villakirvat ovat kasvin riesana, etenkin asuinhuoneissa. Tuholaisia on hyvä torjua koko vuoden.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Ei siedä keskikesällä suoraa auringonpaahdetta. Kasvukaudella puolivarjo.

Kasvuympäristö:
Hapan ja kuohkea sekoitus karkeaa turvetta, lehtimultaa ja hiekkaa, kolmasosa jokaista.Tavallinen kukkamulakin kelpaa.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Viihtyy kosteassa ilmassa. Kasvun aikana kastellaan ahkerasti. Luonnonlantavesi viikoittain. Keinolannoitteita käytettäessä tehdään laimea liuos.

Lisääminen

Keväällä nuorennetun kasvin latvat kannattaa juurruttaa. Ne juurtuvat runsaassa kuukaudessa. Versot katkaistaa kahden lehtiparin mittaiseksi, ja kolme pistokasta istutetaan samaan ruukkuun.

Lähilajit ja lajikkeet

kirjosoihtuköynnös Aeschynanthus marmoratus, kirjavalehtinen, kukat kellanvihreät. isosoihtuköynnös Aeschynanthus speciosus, kukat oranssinpunaiset.