Pikkuposliinikukka

Hoya bella

ruotsinkielinen: liten porslinsblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pensasmainen kasvi, jolla on riippuvat oksat. Kasvin lehdet ovat 2,5 cm pitkät, kapeat ja teräväkärkiset. Vahamaiset kukat ovat väriltään vaaleanpunaiset tai valkeat ja niiden keskustassa punertava tähtikuvio. Kukat ovat muodoltaan tähtimäiset ja muodostavat sarjamaisen, 6-8 kukan kukinnon (joskus runsaskukkaisemmankin). Vanhat kasvit viihtyvät pienessä ruukussa.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
huhtikuu - lokakuu

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Hoito

Kasvi kukkii vain saadessaan runsaasti valoa. Kun kasvi on lopettanut kukinnan, alkaa kasvin lepokausi. Silloin kasvi viihtyy viileässä. Kukkinutta kukkasarjaa ei saa leikata, koska vanhojen versojen kääpiöoksat kukkivat uudelleen. Huoneenlämpö riittää ympäri vuoden. Liikakastelu on tavallisin syy kasvin kuolemiseen. Ruukun tulee olla mahdollisimman ahdas. Multa vaihdetaan vasta pakottavassa tilanteessa, ja kasvi on istutettava ehdottomasti samaan syvyyteen.

Lisääminen

Tuuhealehtisistä lajeista pistokkaiksi kelpaavat 5-7 cm pituiset latvapalat. Muista lajeista otetaan varrenpalapistokkaat tia lyhyet oksapistokkaat, joissa on 2-3 tiheässä olevaa lehtiparia. Maitiaisneste on pyyhittävä pois, kunnes se lakkaa vuotamasta. Nuoria taimia voi istuttaa uudelleen joka toinen vuosi.

Lähilajit ja lajikkeet

isoposliinikukka Hoya carnosa, australianpoliinikukka Hoya australis, herttaposliinikukka Hoya kerrii, sädeposliinikukka Hoya lacunosa, himalajanposliinikukka Hoya linearis, tähtiposliinikukka Hoya multiflora