Oleanteri

Nerium oleander

ruotsinkielinen: oleander

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Oleanteri on pystykasvuinen, pieni puu tai pajumainen pensas. Luonnossa kasvi voi kasvaa jopa 5 m korkeaksi, ruukussa vain parin metrin mittaiseksi. Runko on ruskeakaarnainen, nuoret oksat ovat helakan vihreät. Lehdet ovat kapeansuikeat, 2-3 cm leveät ja 15 cm pitkät. Lajikkeiden kukkien koko ja kerrannaisuus vaihtelevat. Väriltään ne ovat joko valkoisia tai punaisia, harvemmin keltaisia. Kukat ilmaantuvat monikukkaisina, kaksihaaraisina viuhkoina versojen päihin.

Oleanteri oli meilläkin ennen hyvin yleinen, mutta luovuttaessa puulämmityksestä sen kasvuolot heikkenivät. Koska kasvit rehottivat kukkimattomina, ne hävitettiin.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
keltainen, valkoinen
Kukinta-aika:
kesäkuu - syyskuu

Soveltuvuus

Myrkyllinen, pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen! Oleanterin kaikki osat ja taittuneesta lehdestä tippuva valkoinen maitiaisneste ovat tappavan myrkyllisiä. Kasvi ei sovellu sellaiseen paikkaan kasvamaan, missä lapset voivat päästä koskettelemaan kasvia. EI SUOSITELLA LAPSIPERHEISIIN!

Valontarve:
aurinko
Jos kasvin siirtää kesäksi ulos, aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle, se voi kukkia jopa koko kesän. Hajavalossa ollessaan se ei kuki.

Hoito

Huoneenlämpö on kasville sopiva lämpötila, talvehtiminen valoisassa, 5-10 astetta. Runsas kastelu kasvukaudella, talvella niukka. Ei sumuteta. Lannoitetaan monipuolisella seoslannoitteella. Kasvia voi leikata, jotta sen saisi pidettyä halutun korkuisena. Kasvia on hyvä nuorentaa kukinnan jälkeen. Multa vaihdetaan keväällä kukinnan jälkeen. Vanhemmille kasveille multa vaihdetaan muutaman vuoden välein. Mullanvaihdon yhteydessä on varottava vaurioittamasta kasvin juuria.

Lisääminen

Pistokkaaksi leikataan 10 cm pitkä keväinen latvaverso, johon ei vielä ole kehittynyt nuppuja. Maitiaisneste pyyhitään pois, istutetaan 2-3 cm syvyyteen kuohkeaan multaan. Katetaan lasilla. Kun kasviin on ilmestynyt haaroittuneet juuret, se istutetaan ruukkuun.

Lähilajit ja lajikkeet

'Variegata' kirjavalehtinen.