Muulinkultakorva

Syngonium podophyllum

ruotsinkielinen: pilspetsranka

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tiiviskasvuinen köynnös. Keltavihreän eri sävyiset lehdet ovat nuolimaiset nuorena ja muuttuvat keihäsmäisiksi. Myöhemmin ne saavat muutaman sivuliuskan ja voivat lopulta olla moniliuskaisia. Lehtisuonien ympärystä koristaa valkea tai keltainen alue, joka vaihtelee valon, lämmön ja kasvukunnon mukaan. Ei yleensä kuki. Alhaisessa lämpötilassa ja varjossa kasvu pysyy hillittynä.

Monissa paikoissa myydään virheellisesti aasinkorva-nimellä.

allergisoivaAmppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Säleikkö-, amppeli- tai viherkasvi.
Kuivassa huoneilmassa kasvaessaan kasvi saa helposti punkkeja. Punkkeja voidaan ennaltaehkäistä pyyhkimällä lehtien alapintoja laimealla torjunta-aineella.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Ei suoraa auringonpaahdetta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää kasvukaudella.
Kasvun aikana mullan tulee olla tasaisen märkää. Kuivuminen tai liikakastelu kellastuttaa lehdet. Kuivassa huoneilmassa kasvia tulee sumuttaa ahkerasti. Mieto lannoiteliuos viikottain.
Nuorennetaan joka kevät voimakkaasti. Vanhan kasvin latvat leikataan lyhyiksi. Juuret laitetaan takaisin vanhaan ruukkuun. Ei saa istuttaa liian tiukkaan, muuten juuret pääsevät mädäntymään.

Lisääminen

Lehtisilmun sisältävästä pistokkaasta tai puutumattomasta latvapistokkaasta. Ylivuotiset varret pätkitään kolmilehtisiksi paloiksi.
Alin lehti otetaan pois ja varret laitetaan juurtumaan ahtaisiiin ruukkuihin. Varataimia haluttaessa juurrutetaan kasvin kauneimmat ja lehtevimmät latvat.

Lähilajit ja lajikkeet

aasinkultakorva Syngonium auritum