Mustasilmäsusanna - huonekasvi

Thunbergia alata

ruotsinkielinen: svartöga

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Huonekasvina kasvatettava mustasilmäsusanna on sievä ja helppohoitoinen köynnös, joka kukkii jo muutaman kuukauden kuluttua kylvöstä. Sen varret ovat lankamaiset ja lähesä kymmensenttiset lehdet sijaitsevat pareittain vastakkaisesti. Lehtihangoista aukeavat yksittäin 4-5 cm kokoiset kukat. Niiden väri vaihtelee, mutta kauneimpia ovat oranssinkeltaiset kukat, joissa on tumma nielu. Keväällä mustasilmän valmiita taimia on saatavana esimerkiksi torilta kukkivana.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen, oranssi, valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Asuinhuoneessa kasvia pidetään lähinnä yksivuotisena hoidokkina. Sopii myös hyvin suojaiselle parvekkeelle. Viileässä kasvaessaan kasvi pysyy terveenä eikä siihen pesiydy tuholaisia.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Ostokasvi sijoitetaan tilavaan saviruukkuun. Parvekkeella se kasvaa hyvin matalassa kaidekaukalossa.Voimakkaan kasvun ja runsaan kukinnan vuoksi kasvi vaatii runsaasti vettä ja ravinteita. Lannoitetaan jokaisen kastelukerran yhteydessä. Kaliumlannoite syventää kukkien väriä. Huoneenlämpö riittää kasvun aikana. Tuuheita kasveja haluttaessa ne latvotaan, mutta silloin kukinta viivästyy. Typistys helmikuun lopulla.

Lisääminen

Siemenet kylvetään helmikuun lopulla. Taimet koulitaan aluksi laatikkoon. Kasvit istutetaan omiin ruukkuihin ennen kuin ne alkavat köynnöstellä. Kylvöstä kukintaan kestää noin 15 viikkoa.

Lähilajit ja lajikkeet

sinisusanna Thunbergia battiscombei, tuoksususanna Thunbergia fragrans, kellosusanna Thunbergia grandiflora, riippasusanna Thunbergia mysorensis