Mummonpalsami

Impatiens balsamina

ruotsinkielinen: Balsamin

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pensasmainen kasvutapa. Kerrannaiset kukat muistuttavat ruusua. Vanha, perinteikäs huonekasvi.

Sukuun kuuluu lähes 600 lajia. Kasvi on kotoisin trooppisesta ja subtrooppisesta vyöhykkeestä. Sana Impatiens tarkoittaa herkkää. Kaikki palsamilajit ovat nopeakasvuisia tilapäiskasveja.

Kukinnon väri:
valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - elokuu

Soveltuvuus

Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa kasviin voi tulla punkkeja. Ennaltaehkäise punkit suihkuttamalla torjunta-ainetta keväällä muutaman viikon välein. Lehtikirvat kiusaavat makeita nuppuja. Joskus ansarijauhiainen on kasvin kiusana. Se ei häviä kovin helposti, mutta sitkeällä myrkyttämisellä sekin lopulta häviää. Älä säilytä saastuneita kasveja talven yli.

Valontarve:
aurinko
Ei suoraa auringon paahdetta.

Kasvuympäristö:
Kompostimultaa, lannoitettua kasvuturvetta ja hiekkaa.

Hoito

Normaali huoneenlämpö, mutta viileässä kukat kestävät kauemmin. Kuihtuneet kukat poistetaan. Tasainen kastelu, mieto seoslannoite 1-2 kertaa viikossa. Sumutetaan. Heti ostamisen jälkeen kasvi siirretään suurempaan ruukkuun.

Lisääminen

Turpeensekaiseen lehtimultaan keväällä kylvetyt siemenet itävät viikon kuluttua. Koulitaan kerran laatikossa, minkä jälkeen taimet nostetaan kukin kasvi omaan saviruukkuunsa. Ota elokuussa muutaman pistokkaan. Laita pistokas matalaan ruukkuun ja kata lasilla. Juurtuuminen kestää pari viikkoa. Istuta juurtumisen jälkeen taimet omiin pikkuruukkuihin. Pistokkaat kukkivat aivan yhtä kauniisti kuin siemenestä kasvatetut taimet.

Lähilajit ja lajikkeet

ahkeraliisa Impatiens Walleriana, sateenkaaripalsami Impatiens hawkeri