Morsiuskello - huonekasvi

Campanula isophylla

ruotsinkielinen: rivieraklocka

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Morsiuskello on koko kasvukauden kukkiva, hieno, sinikukkainen, mätästävä kasvi. Kasvi vaikuttaa tiheän karvapeitteensä vuoksi harmaanvihreältä tai jopa valkealta. Pitkäruotiset lehdet ovat miltei pyöreät, isohampaiset ja vaaleanvihreät. Kukat voivat olla neljän sentin kokoisa. Morsiuskello kukkii todella runsaasti, jolloin puolimetrinen latvus peittyy valkoisiin tai sinisiin kukkiin. Hauraista oksista vuotaa myrkytöntä, valkeaa maitiasnestettä, mikäli ne vioittuvat. Keväällä ostettu kasvi kerkeää kukkia puolen vuoden ajan, kunnes se on pakko hävittää, sillä morsiuskello ei talvehdi keskuslämmityshuoneessa.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
sininen, valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Mikäli vanhaa kasvia halutaan yrittää elättää kevääseen, talvilämmön on oltava mieluiten 5 astetta. Kukinnan päätyttyä versot leikataan lyhyiksi tyngiksi. Keväällä kasvi istutetaan taimiruukkua suurempaan astiaan komposti- ja lehtimultaan, jossa on hieman kasvuturvetta ja runsaasti hiekkaa sekä kalkkikivirouhetta.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Vaikka kasvi ei välttämättä kaipaa auringonpaistetta, se on eduksi ainakin muutaman aamutunnin ajan.

Hoito

Kastellaan ja lannoitetaan kukinnan aikana säännöllisesti, multa ei saa kuivua. Lakastuneet kukat nypitään pois, jotta siemenkotia ei kasva. Toukokuun lopulla voi siirtää tuulensuojaiseen paikkaan ulos. Arka pakkaselle, joten otettava takaisin sisälle ennen yöhalloja.

Lisääminen

Keväällä leikataan 5-6 cm pituiset latvapistokkaat, joissa on 3-4 lehtiparia, kun typistetyistä oksantyngistä alkaa kasvaa uusia versoja. Haavapintoihin pyyhkäistään juurrutushormonia ja pistokkaat istutetaan n. sentin syvyyteen. Ruukku katetaan lasilla.

Lähilajit ja lajikkeet

hääkello Campanula isophylla 'Alba', neidonkello Campanula fragilis, enkelinkello Campanula x haylodgensis, kaunokello campanula longistyla, ritarinkello Campanula pyramidalis