Lyhtyaulio

Abutilon megapotamicum

ruotsinkielinen: lyktmalva

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Lyhtyaulio on sirorakenteinen ja harva- ja riippaoksainen. Sillä on kapeat ja sahalaitaiset, hertta- tai nuolimaiset lehdet sekä kirkkaankeltaiset kukat, joita koristavat helakanpunaiset verhiöt.

Aulio on puutuvavartinen pikkupensas, jolla on kookkaat ja kaunisväriset nuokkuvat, kellomaiset kukat. Kukat puhkeavat nuorten latvojen lehtihangoista ja kukinta saattaa kestää sydänkesästä alkutalveen. Kasvilla on nukkaiset, 3-5 sormiset lehdet, joiden kellanvihreä, "kirjava" väri saattaa muuttua yllättäen vihreäksi.

Yhdessä kasvukaudessa Abutilon-ristymät voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi "pikkupuiksi".

Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
kesä, syksy

Soveltuvuus

Lyhtyaulio sidotaan tavallisesti vanteeseen, jolloin se mahtuu helpommin ikkunalle. Sopii hyvin myös amppeliin.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Tarvitsee kukkiakseen yli 5-7 tuntia suoraa auringonpaistetta päivässä. Huoneenlämpö riittää. Tasainen kosteus, pintamulta saa tilapäisesti kuivahtaa ja lepokaudella riittää niukka kosteus. Mieto lannoiteliuos viikottain lisää nuppujen määrää. Mullanvaihto tehdään maaliskuun puolivälissä. Uuden istutuksen yhteydessä oksia leikataan rohkeasti. Kerran typistettynä oskat haarautuvat ja alkavat kukkia keskikesän jälkeen. Hävitä vanhat kasvit toisen kasvukauden jälkeen. Talvehditus valoisassa.

Lisääminen

Lisätään keväällä oksienkärjistä leikatuista, 7-10 cm pituisista pistokkaista. Pistokkaita on pidettävä puolivarjossa, kunnes kasvu on alkanut kunnolla.

Lähilajit ja lajikkeet

'Aureum' kirjavalehtinen. kirjoaulio Abutilon pictum, vaahtera-aulio Abutilon x hybridum