Loistopiispankukka

Browallia speciosa

ruotsinkielinen: praktbrowallia

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
50 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 40-50 cm korkea puolipensas. Sen 5-8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat viiden sentin kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita.

Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, valkoinen
Kukinta-aika:
kesä, kevät, syksy

Soveltuvuus

Kukkimisajankohta määräytyy lisäämisajan mukaan.

Valontarve:
aurinko
Kasvi pitää runsaasta valosta.

Hoito

Lämpötilan tulisi olla 15-17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Poista kuihtuneet kukat. Vanhalle kasville ei kannata vaihtaa multaa, vaan käyttää talvehtineen kasvin latvoja pistokkaina.

Lisääminen

Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin, muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan lasin alla huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Lähilajit ja lajikkeet

'Blue Bells', ,Blue Troll', ' Heavenly Bells', 'White Troll'