Limoviikuna

Ficus benjamina

ruotsinkielinen: benjaminfikus

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Limoviikuna on siro, nuokkuvalatvainen ja riippuvaoksainen puu. Kiiltävät, teräväkärkiset lehdet ovat soikeat ja 5-12 cm pituiset. Limoviikuna voi aiheuttaa allergiaa. Heikossa valossa ja liian lämpimässä talvehtiessaan varistaa lehtiään, mutta keväällä kasvaa pian uusia.

Tunnetaan myös nimellä koivufiikus.

allergisoiva
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Limoviikuna sopii myös julkisiin tiloihin.
Kiiltävälehtisiä lajeja on pyyhittävä märällä rievulla. Vanhan kasvin voi saada haaromaan kuristamalla vartta ohuella rautalangalla. Vanha fiikus voidaan nuorentaa juurruttamalla turvepussissa rungon puoliväliin uudet juuret, minkä jälkeen runko katkaistaan.

Valontarve:
puolivarjo

Hoito

Vaikka fiikukset pitävät lämmöstä kasvukaudella, talvella ne varistavat lehtiään liian lämpimässä. Multa ei saa kokonaan kuivua, mutta kastelujen välillä pinnan on saatava kuivahtaa. Viikottainen lannoitus, lepokaudella kerran kuussa. Istutus myöhään keväällä, varovainen totutus uuteen multaan niukasti kastellen ja sumuttaen. Kasvurauha on tärkeä.

Lisääminen

Pistokkaat leikataan keväällä ja maitiaisneste pyyhitään pois. Pistokkaat juurrutetaan haaleassa vedessä. Pienessä ruukussa pistokas juurtuu runsaassa kuukaudessa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Bundy', 'Bushy King', 'Exotica', 'Natasja', pilleriviikuna Ficus deltoidea, kumiviikuna Ficus elastica, lyyraviikuna Ficus lyrata, kääpiököynnösviikuna Ficus pumila,varjoviikuna Ficus microcarpa, ruskoviikuna Ficus rubiginosa