Kumiviikuna (huonekumipuu, fiikus)

Ficus elastica

ruotsinkielinen: praktficus

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Lehdet kiiltävän vihreät ja niiden leveys on 7-8 cm ja pituus 15-25 cm. Nuoret lehdet ovat kiertyneet rullalle suojuslehden sisään. Suojuslehti varisee aikanaan. Kumiviikuna sopeutuu helposti uuteen kasvuympäristöön. Jos päähaaran katkaisee, kumiviikuna muodostaa monihaaraisen latvuksen.

Kirjavalehtiset lajikkeet ovat vaateliaita. Huonoissa oloissa ne varistavat lehtiään, ja niiden valkoiset reunat ruskeutuvat.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kiiltävälehtisiä lajeja on pyyhittävä märällä rievulla. Vanhan kasvin voi saada haaromaan kuristamalla vartta ohuella rautalangalla. Vanha fiikus voidaan nuorentaa juurruttamalla turvepussissa rungon puoliväliin uudet juuret, minkä jälkeen runko katkaistaan.

Valontarve:
puolivarjo
Valon tarve määräytyy ilman kosteuden ja lämmön mukaan.

Hoito

Vaikka fiikukset pitävät lämmöstä kasvukaudella, talvella ne varistavat lehtiään liian lämpimässä ja pimeässä. Multa ei saa kokonaan kuivua, mutta kastelujen välillä pinnan on saatava kuivahtaa. Viikottainen lannoitus, lepokaudella kerran kuussa. Istutus myöhään keväällä, varovainen totutus uuteen multaan niukasti kastellen ja sumuttaen. Kasvurauha on tärkeä.

Lisääminen

Köynnöstelevät lajit juurtuvat heti, kun leikatut latvat pannaan turpeensekaiseen multaan. Muiden lajien pistokkaat leikataan keväällä ja maitiaisneste pyyhitään pois. Pistokkaat juurrutetaan haaleassa vedessä. Pienessä ruukussa pistokas juurtuu runsaassa kuukaudessa.

Lähilajit ja lajikkeet

iso(kumi)viikuna 'Decora', 'Robusta', 'Sylvie', 'Variegata', 'Tricolor'. kiiltoviikuna Ficus altissima, laikkuviikuna Ficus aspera, banianiviikuna Ficus benghalensis, limoviikuna Ficus benjamina, pilleriviikuna Ficus deltoidea, lyyraviikuna Ficus lyrata, kääpiököynnösviikuna Ficus pumila, temppeliviikuna Ficus religiosa, ruskoviikuna Ficus rubiginosa