Kultapalmu

Chrysalidocarpus lutescens

ruotsinkielinen: guldpalm

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
20 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Klassisen tyylikäs huonekasvi. Kosteuttaa ja puhdistaa huoneilmaa. Laji muodostaa monirunkoisia versoryhmiä. Varret ovat hieman bambumaiset ja nivelikkäät, vasta vanhoihin kasveihin kehittyy selvä runko. Nuoren kasvin alimmat lehdet ovat 50-60 cm mittaisten ruotien päässä. Ruodit ovat punakeltaisia ja uurteisia, niissä voi olla mustia pilkkuja. Kun kasvi on 1,5 m kokoinen, sen kiiltävän kellanvihreät, sirot ja jäykät sulkamaiset lehdet ovat lähes metrin pituiset. Kovat lehdykät ovat 1,5 cm leveitä ja 60 cm pitkiä.

Voi kasvaa monimetriseksi, luonnossa jättimäiseksi. Kotoisin Madagaskarilta. Vanhempana kasvaa nopeammin ja tekee helpommin kukkia kuin nuorena. Kukkien siitepöly voivat kuitenkin altistaa allergioille, joten ne tulisi leikata pois.

allergisoiva
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Haihduttaa runsaasti kosteutta. Sopii mainiosti vesiviljelyyn tai altakasteluruukkuun.

Valontarve:
puolivarjo
Tarvitsee paljon valoa, mutta ei siedä suoraa auringonpaistetta.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Talvella kastelu niukempaa, mutta kasvukaudella tarvitsee paljon vettä. Ei siedä kuivumista. Kuivassa lehtiin voi tulla ruskeita läikkiä. Kasvia tulisi sumutella usein. Kasvukaudella lannoitetaan kahden viikon välein. Uudelleenistutus keväisin, viihtyy ahtaassa ruukussa.

Lisääminen

Jakamalla. Tyviverso irroitetaan terävällä veitsellä, jottei se murru väärästä kohdasta. Tuoreiden siementen idätys on helppoa kasvihuoneessa.

Lähilajit ja lajikkeet

-