Kultaköynnös

Epipremnum pinnatum

ruotsinkielinen: gullranka

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kultaköynnöksen uurteiset varret ovat kellanvihreät ja herttakantaiset lehdet melko harvassa. Lehtien vihreää väriä koristavat epäsäännölliset, keltaiset juovat ja pilkut. Joskus lehtien kärkiin muodostuu nestepisara, kun kasvi imee vettä nopeammin kuin mitä se haihduttaa. Lehtihangoista työntyy ilmajuuria (kiipimäjuuria).

Kultaköynnös on upeimmillaan, kun se ohjataan kasvamaan korkealle seinälle. Vanhana ja liuskaisena kultaköynnös saattaa yllättää kukkimalla kallamaisin kukin.

allergisoivaAmppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kuivassa huoneilmassa punkit ja villakirvat ovat kasvin kiusana. Kosteassa kasvihuoneessa sitä kiusaavat etanat ja siirat.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo
Runsas hajavalo. Kasvi ei kestä suoraa auringonpaahdetta. Mitä vähemmän lehdissä on vihreää väriä, sitä enemmän se tarvitsee valoa.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Kärsii märästä mullasta. Sadevesi on parasta kasteluun. Talvella on otettava huomioon, että mitä viileämmässä kasvi on, sitä vähemmän sitä on silloin kasteltava. Pitää suihkuttelusta, sillä kärsii kuivasta huoneilmasta. Mieto seoslannoite viikottain kasvukaudella. Vuotuinen mullanvaihto ei ole välttämätön, mutta jos juuret ovat suuret, kannattaa ruukku vaihtaa isompaan. Viihtyy normaalissa kukkamullassa.

Lisääminen

Kauneimmat latvat otetaan ikkunalle juurtumaan. Kun ne ovat juurtuneet, ne pannaan ruukkuun turpeeseen kasvamaan. Kaunein tulos saavutetaan silloin, kun pistokkaat ovat eri kokoisia. Muovipussissa latvat juurtuvat jo muutamassa viikossa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Golden Queen' lehdet ja versot ovat keltaiset. 'Marble Queen' kermankeltainen ja osittain vihreä. 'Erich Gedalius' valkovihreä.