Köynnöskustaankukka

Allamanda cathartica

ruotsinkielinen: allamanda

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
6 m
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Köynnöskustaankukka on puutuvavartinen köynnös, joka kiipeää jopa 6 metrin korkeuteen. Kasvi kukkii tuoksuttomin, keltaisin, syvän suppilomaisin kukin. Kukat ovat 5-7 cm kokoiset ja niitä on monta riippuvana viuhkana verson päässä. Kauniit kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta kukkaloisto kestää jopa marraskuulle asti. Vahapintaiset lehdet ovat soikeat, tummanvihreät ja kiiltävät. 10-14 cm pituiset lehdet kasvavat 3-4 lehden ryhmissä. Leikkaamalla kasvutapa saadaan pensasmaiseksi.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
kesä, syksy

Soveltuvuus

Köynnöskustaankukka viihtyy parhaiten kasvihuoneessa.

Sietää hieman kuivumista, mutta silloin kukat jäävät pieniksi. Vetoa ja liian kirkasta valoa on vältettävä; kumpikin voi aiheuttaa tuholaisten esiintymistä.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Kukkii vain runsaassa valossa.

Hoito

Lämpötilan tulee olla 18-20 astetta ja ilman riittävän kosteaa. Kastelu kasvuaikana runsasta, multa koko ajan kosteaa. Lannoitetaan viikottaien luonnonlantavedellä. Väljä kasvutila, jotta nuput ja kukat pääsevät kääntymään aurinkoon päin. Ylivuotiset oksat leikataan pois maaliskuussa kahden tai kolmen lehtihangan yläpuolelta. Kukinnan päätyttyä voidaan leikata marraskuussa tiiviimään kasvun aikaansaamiseksi. Uudelleenistutus helmi-maaliskuussa.

Lisääminen

Pistokkaita voi ottaa uudesta kasvusta keväällä. Vanhoista versoista kasvavat sivuoksat juurtuvat pohjalämmön ja kostean ilman avulla kolmessa viikossa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Hendersonii', 'Nobilis', rusokustaankukka Allamanda blanchetii, pensaskustaankukka Allamanda neriifolia