Kotipelargoni

Pelargonium Zonale-ryhmä

ruotsinkielinen: pelargon

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
30 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ryhmä sisältää lähinnä kukinnon muodon mukaan nimetyt pelargonit. Yleensä lajikkeet ovat 30-40 cm korkuiset. Kasvutapa on pensasmainen ja tuuhea. Suurissa lehdissä puoliympyrän muotoiset vyöhykkeet. Kukintojen värit loistavia. Suuret puolipallon tai pallon muotoiset kukinnot kasvavat jokaisesta lehtihangasta. Yksinkertaiset tai kerrotut kukat ovat terttuina vaihtelevan pituisten kukkaperien latvassa.
Kutsutaan myös nimillä pielikukka, pielikki, kotipelargoni.

Pari sataa vuotta sitten pelargonia oli herraskartanojen ja aatelislinnojen harvinaisuus. Ensimmäiset pelagonit tuotiin Englantiin 1700-luvulla. Pelargonit kasvavat luonnonvaraisena trooppisessa Afrikassa.

Kukinnon väri:
kirjavia, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
huhtikuu - lokakuu

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Ei kuki hajavalossa.

Hoito

Tyytyy huoneenlämpöön. Vie ulos kesäksi. Päivittäinen kastelu ja runsas lannoitus kukkivalle kasville, pintamulta saa kuivahtaa. Kuihtuneet kukat poistetaan. Uudelleenistutus ja leikkaus talvilevon jälkeen.

Lisääminen

Terve, tuuhealehtinen, nuori ja nuputon latva otetaan pistokkaaksi. Pari alinta lehteä poistetaan ja haavapinta saa kuivahtaa hetken. Myös siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

jalopelargoni Pelargonium Domesticum-ryhmä, riippapelargoni Pelargonium peltatum, tuoksupelargoni Pelargonium x fragrans