Koristeananas

Ananas comosus ´Variegatus`

ruotsinkielinen: ananas

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ananas on ruusukeruoho, jonka lehdet ovat jäykät, piikkireunaiset ja kapenevat kärkeä kohti. Ruusukkeesta kohoaa tukevaan lehtiruusukkeeseen päättyvä, jäykkävartinen kukinto. Latvaruusukkeen alapuolella sijaitsevasta tiheästä kukinnosta muodostuu käpymäinen hedelmystö.

Kaupasta ostetun ananashedelmän lehtiruusukkeestakin voi kasvattaa huonekasvin (kts. lisääminen), mutta koristeellisempia ovat kuitenkin kirjavalehtiset muodot. Kirjavat lajikkeet kukkivat 5-6 vuoden ikäisinä.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko
Valoisassa paikassa kasvu jatkuu ympäri vuoden.

Hoito

22-25 astetta lämpöä on välttämätöntä, talvella riittää honeenlämpö. Tasainen, niukka kosteus ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetta voi antaa muutaman viikonl välein, koska lepokausi puuttuu. Multa vaihdetaan keväällä, ruukku saa olla ahdas.

Lisääminen

Kukinnan loputtua ruusukkeen tyvestä kasvava verso leikataan irti terävällä veitsellä. Versolla on oltava omat juuret irrotushetkellä. Tavallisin syy juurtumisen epäonnistumiseen on liiallinen kastelu.
Ananashedelmästä leikataan ohut viipale lehtitupsun mukaan ja hedelmän jätteet murretaan pois. Haavapinnan annetaan kuivahtaa muutaman vuorokauden. Lehtitupsu istutetan hiekkaiseen turvemultaan. Pohjalämpö ja umpinainen ilmatila edistävät juurtumista.

Lähilajit ja lajikkeet

puna-ananas Ananas bracteatus, (hedelmä)ananas Ananas comosus