Komeaviirivehka

Spathiphyllum Floribundum-ryhmä

ruotsinkielinen: fredskalla

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
30 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Viirivehkalla on maanpinnanmyötäinen juurakko, jonka kärjessä on kimppu pitkäruotisia lehtiä. Lehtiruoti on n. 20 cm pitkä ja lehti saman mittainen. Kiiltävät lehdet ovat soikeita tai suikeita ja teräväkärkisiä. Kukinnot, jotka kasvavat nuorimpien lehtien lehtihangoista, yltävät lehvästön yläpuolelle. Valkoinen ylälehti on 12-13 cm pituinen ja 4-5 cm leveä. Ylälehti vihertyy vanhetessaan. Joskus lehtien kärkiin muodostuu nestepisara, kun kasvi imee vettä nopeammin kuin mitä se haihduttaa. Kukintopuikelo on vain 4-5 cm pituinen. Kukinto tuoksuu hyvälle ja kelpaa leikkokukaksi.

leikkoallergisoiva
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Kylmällä ikkunalla ja märässä mullassa juuret kuolevat.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo
Paahteessa ei kasva kunnolla ja liian varjoisassa ei kuki.

Hoito

Huoneenlämmössä kasvava viirivehka ei pidä lepokautta. Se pyrkii kasvamaan pimeälläkin kaudella, mutta ei kuki silloin. Kasvukaudella kastellaan joka toinen päivä ja pintamulta saa kuivahtaa välillä. Sumutetaan usein, varsinkin lehtien alapintoja. Lannoitetaan viikottain, lepäävä kasvi pärjää pelkällä vedelläkin. Viirivehka istutetaan melko löysään tilavaan ruukkuun.

Lisääminen

Pienet jakopalat istutetaan 7 cm saviruukkuun, mistä se myöhemmin siirretään hieman suurempaan ruukkuun. Myös siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Anchora', 'Claire', 'Clevelandii', 'Daniel', 'Petite', pikkuviirivehka Spathiphyllum floribundum, isoviirivehka Spathiphyllum Floribundum-ryhmä 'Mauna Loa'