Kirjorönsylilja

Chlorophytum comosum

ruotsinkielinen: ampellilja

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Rönsylilja on helppohoitoinen ja nopeakasvuinen. Sillä on maltoiset, kookkaat mukulat. Lehtevä ruusuke on rehevä, lehdet ruohomaiset, 30-40 cm mittaiset, parin sentin levyiset ja pituussuuntaan juovikkaat. Lehtien lomasta kasvaa kukintovarsia, jossa on pienet valkeat tähtikukat. Kukinnan loppuvaiheessa kukintoihin kehittyy terhakoita taimia.

Hyväjuurinen kasvi kehittyy reheväksi ja lehtien kärjet pysyvät terveinä. Kärkien ruskeutumisen syynä on tavallisesti ruukun täyttyminen suurilla juurimukuloilla.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Rönsyliljassa on harvoin tuholaisia.

Valontarve:
puolivarjo
Auringonpaiste aiheuttaa lehtien kellastumista, umpivarjossa kasvutapa on hento.

Hoito

Rönsylilja tarvitsee runsaasti hajavaloa. Huoneenlämpö riittää hyvin, talvella se on jopa liikaa. Rönsyliljaa kastellaan tasaisesti, alusvadille jäänyt vesi ei haittaa, mikäli kasvi imee sen nopeasti. Joka kastelukerralla voi antaa mietoa lannoitetta. Mullanvaihdon yhteydessä suuria juurimukuloita poistetaan, vain ohuet juuret jätetään, ja kasvi istutetaan samaan ruukkuun takaisin.

Lisääminen

Rönsytaimet voi ohjata kasvamaan omaan pikkuruukkuun ennen irroittamista tai ne voi juurruttaa vesilasissa. Samaan ruukkuun voi laittaa useamman rönsytaimen.

Lähilajit ja lajikkeet

'Variegatum', 'Mandaianum', 'Picturatum', 'Vittatum'. viherrönsylilja Chlorophytum capense, tupasrönsylilja Chlorophytum bichetii