Kirjopiilea

Pilea cadierei

ruotsinkielinen: silverpilea

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
20 - 25 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kirjopiilea on 30 cm korkuinen, helposti haarova, mehevävartinen pensas. Vastakkaiset lehdet ovat 5 cm leveät, 10 cm pitkät, lyhytruotiset ja kiiltävän vihreät. Lehdet muistuttavat nokkosen lehtiä. Lehtilapaa koristaa säännöllinen hopeanharmaa kuviointi. Mitättömiä, lähes valkeita kukkia voi puhjeta keväällä ja alkukesällä.

Tunnetaan myös nimillä tykkimies, pikkutykkimies, tykistökasvi ja tykkimiehen kukka sekä alumiinikukka. Lempinimet johtuvat siitä, että kypsät siemenet sinkoutuvat kuin pienet ammukset pitkän matkan päähän.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kuivassa ilmassa piileoita vaivaavat villakilpikirvat ja punkit. Tarpeeksi väkevä myrkytysliuos turmelee kasvin lehdet. Uuttera sumutus pitää tuholaiset loitolla.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Ei kovaan paahteeseen. Itäisellä ikkunalla kasvaa kauniisti.

Hoito

18-22 astetta on kaikille lajeille ihannelämpötila. Runsas sumutus kasvun alussa. Tasainen ja runsas kosteus, eikä multa saa kuivahtaa talvellakaan. Kasvavaa piileaa lannoitetaan viikottain miedolla lannoitteella. Nuorta kasvia leikataan kasvun alkaessa. Nopeasti vanhenevalle piilealle ei välttämättä tarvitse vaihtaa keväällä uutta multaa ja ruukkua.

Lisääminen

Kaunislehtisistä latvoista leikataan3-4 lehtiparin pistokkaita. Pistokkaat juurtuvat parissa viikossa. Matalaan ruukkuun voi istuttaa useita taimia, jopa eri lajeja.

Lähilajit ja lajikkeet

'Minima'. Pilea involucrata, nukkapiilea. Pilea depressa, kiiltopiilea. Pilea microphylla, sammalpiilea.