Kirjolehti

Caladium

ruotsinkielinen: kaladium

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Lajikkeiden lehdet vaihtelevat kooltaan ja ennen kaikkea väreiltään. On jopa lähes kokonaan valkolehtisiä lajikkeita. Muutamien väritys on vyöhykkeinen, mutta tavallisimmin lehdet ovat kirjavan pilkukkaita.

Kirjolehdellä on pienen nauriin kokoiset mukulat, jotka vanhemmiten jakautuvat helposti. Kallamaisilla kukinnoilla ei ole koristearvoa ja yleensä ne poistetaan jo nuppuvaiheessa, jotta lehtien kasvu varmistuisi.
Lehdet ovat 25-35 cm kokoiset, pitkä- ja siroruoteiset. Viihtyessään kirjolehti on lehteviä alkutalveen asti.

allergisoiva
Kukinta-aika:
huhtikuu - toukokuu

Soveltuvuus

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo
Kirjolehti vaatii runsaan hajavalon.

Hoito

Huoneenlämpö riittää kasvukaudella. Tasaisen märkä kasvualusta, varsinkin kun juuret ovat levinneet laajalle. Runsas ilmankosteus tärkeää, mutta lehtien alapintojen sumutuskin auttaa kasvin viihtymisessä. Viikottain annetaan luonnonlantavettä. Mukulat istutetaan maaliskuussa yksittäin pieniin saviruukkuihin, vanha multa ja vanhat juuret poistetaan. Kun idut kasvavat esiin ja niiden tyvissä on valkoisten juurten kiehkura, lisätään ohut multakerros. Mukuloita ei pidä istuttaa liian syvään.

Lisääminen

Keväinen, lepäävä mukula. Selvästi sivussa olevan kohdan voi jakaa terävällä veitsellä. Haavapinnan annetaan kuivua. Turha jakaminen vaarantaa kuitenkin emomukulan kasvuun lähdön.

Lähilajit ja lajikkeet

Caladium bicolor, Caladium picturatum, Caladium schomburgii