Kirjokohtalonköynnös

Clerodendrum thomsoniae

ruotsinkielinen: brokklerodendrum

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kohtalonköynnös on puutuvavartinen ja rotevakasvuinen, mutta typistämällä sen saa mahtumaan ikkunalle. Ohuet, soikeat lehdet ovat suuret, 7x12 cm ja kiiltävän tummanvihreät. Ne kasvavat parittain versolla. Kukinnot ovat kookkaat ja kehittyvät tiheinä viuhkoina lehtihankojen pikkuoksiin. Valkeiden, pulleiden verhiökellojen keskellä on kirkkaanpunainen tähtikukka. Kaunein kukinto kehittyy edellisen kasvukauden piiskaversoihin.

Kukinta-aika:
huhtikuu - toukokuu

Soveltuvuus

Valoisalla ikkunalla viihtyvä kohtalonköynnös voi korvat ikkunaverhot.

Suuret lämpötilamuutokset saavat kukkanuput putoamaan.

Valontarve:
puolivarjo
Runsas hajavalo.

Hoito

Kukkii vasta runsaassa valossa. Kasvukaudella huoneenlämpö riittää, lepokaudella viileämpää. Kasvukautena sumutettava runsaasti lehtien alapinnoille. Tasainen kosteus, talvella niukasti. Vältä kuivumista. Laimeaa seoslannoitetta voi antaa viikottain. Multa vaihdetaan varhain keväällä ja samalla poistetaan heikot oksat. Pysyy tuuheana ja runsaasti kukkivana leikkaamalla.

Lisääminen

Huhtikuussa otetut oksankärjet juurtuvat 25 asteen lämpötilassa muovikelmun sisässä helposti. Pistokkaita laitetaan samaan ruukkuun 3-4, ja juurtumisen jälkeen siirretään isompaan astiaan. Juuripaakkua ei sa rikkoa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Delectum' suurikukkainen. 'Variegatum' kirjavalehtinen. tuoksukohtalonköynnös Clerodendrum chinese, liekkikohtalonköynnös Clerodendrum splendens, kohtalonpensas Clerodendrum speciosissimum, isokohtalonpensas Clerodendrum trichotomum, sinikohtalonpensas Clerodendrum ugandense