Kirjoaulio

Abutilon pictum

ruotsinkielinen: fläckmalva

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Aulio on puutuvavartinen pikkupensas, jolla on kookkaat ja kaunisväriset nuokkuvat, kellomaiset kukat. Kukat puhkeavat nuorten latvojen lehtihangoista ja kukinta saattaa kestää sydänkesästä alkutalveen. Kukat ovat keltaisia, oranssinpunaisia ja tummanpunaisia. Kasvilla on nukkaiset, 3-5 sormiset lehdet. Kirjoaulion kellanvihreät lehdet on saatu aikaan vaarattoman viruksen avulla, joten hyvin viihtyvä kasvi voi tervehdyttyään muuttua vihreälehtiseksi.

Yhdessä kasvukaudessa Abutilon-ristymät voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi "pikkupuiksi".

Kukinnon väri:
keltainen, oranssi
Kukinta-aika:
kesä, syksy

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko

Hoito

Tarvitsee kukkiakseen yli 5-7 tuntia suoraa auringonpaistetta päivässä. Huoneenlämpö riittää. Tasainen kosteus, pintamulta saa tilapäisesti kuivahtaa ja lepokaudella riittää niukka kosteus. Mieto lannoiteliuos viikottain lisää nuppujen määrää. Mullanvaihto tehdään maaliskuun puolivälissä. Uuden istutuksen yhteydessä oksia leikataan rohkeasti. Kerran typistettynä oskat haarautuvat ja alkavat kukkia keskikesän jälkeen. Hävitä vanhat kasvit toisen kasvukauden jälkeen.

Lisääminen

Lisätään keväällä oksienkärjistä leikatuista, 7-10 cm pituisista pistokkaista. Pistokkaita on pidettävä puolivarjossa, kunnes kasvu on alkanut kunnolla.

Lähilajit ja lajikkeet

'Apricot' oranssinpunainen, 'Feuerglocke' tulipunainen, 'Golden Fleece' sitruunankeltainen, 'Coldprinz' helakanpunainen, vaahtera-aulio Abutilon x hybridum, lyhtyaulio Abutilon megapotamicum, kelta-aulio Abutilon theophrasti