Kiinanruusu

Hibiscus rosa-sinensis

ruotsinkielinen: kinaros

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kiinanruusun runko on tukeva ja monioksainen, lehdet isohampaisia tai jopa liuskoittuneet, tummanvihreät ja kiiltävät. Kestävä ja ainavihanta pensas tai pieni puu. Kukat ovat kookkaat, kerrannaiset tai yksinkertaisia ja kestävät vain päivän. Punakukkainen on meillä suosituin ja yleisin. Myös keltaisia, valkoisia ja oransseja. Oikeassa hoidossa kukkii kauan. Kasvia ei välttämättä kannata pitää kovin vanhaksi, sillä se kukkii parhaiten 2-3 vuotiaana.

Tunnetaan myös nimellä Iibisruusu.

allergisoiva
Kukinnon väri:
keltainen, oranssi, valkoinen, vaalean sininen
Kukinta-aika:
helmikuu - lokakuu

Soveltuvuus

Kiinanruusun voi viedä ulos kesäksi lämpimään ja suojaiseen paikkaan. Viileinä ja sateisina kesinä se ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Villakilpikirvan ja kehrääjäpunkkien tuholaistorjunta on tarpeen varsinkin kuivassa tai vetoisessa paikassa. Punkkien valtaamaa kasvia on vaikea saada puhdistetuksi.

Valontarve:
aurinko
Kiinanruusu pitää niin runsaasta valosta, että lehdet melkein palavat. Sietää hajavaloa.

Hoito

Kasvukaudella lannoitetaan ja kastellaan runsaasti. Keväällä kasvi istutetaan uuteen, voimakkaaseen multaan hieman aikaisempaa isompaan ruukkuun. Samalla latvus leikataan niin, että jokaiseen oksaan jää pari lehtevää nivelväliä. Runsaan kastelun ja viikottaisen lannoituksen ansiosta nuppuja tulee jokaiseen lehtihankaan. Jos juuripaakku kuivuu, nuput varisevat. Talvehtiminen onnistuu parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, niukka kastelu.

Lisääminen

Pistokkaat otetaan nuputtomista latvoista. Vajaan vuoden ikäinen pistokastaimi typistetään mullanvaihdon yhteydessä n. 10 cm pituiseksi, jotta se haaroisi.

Lähilajit ja lajikkeet

'Cooperi'. verihibiskus Hibiscus acetosella, ruusuhibiskus Hibiscus lasiocarpus, teehibiskus Hibiscus sabdariffa, sulkahibiskus Hibiscus schizopetalus, ajannäyttäjä(hibiskus) Hibiscus trionum