Kärsimyspassio (kärsimyskukka)

Passiflora caerulea

ruotsinkielinen: blå passionsblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kärsimyspassion yli 400 lajista huonekasvina on vain muutama. Sileät lehdet ovat ikivihreät ja 5-7 liuskaiset. Yksittäin kasvavissa kukissa on valkoiset verho- ja terälehdet sekä lankamaiset sini-purppuran väriset lisäteriät. Kukka on läpimitaltaan 10-12 cm. Yksittäinen kukka kestää 1-3 päivää ja uusia nuppuja kehittyy jatkuvasti. Kasvi kukkii loppukesästä lokakuuhun. Suotuisissa oloissa kasvi saattaa tuottaa keltaisia tai oransseja, kananmunan kokoisia hedelmiä.

Kukka on saanut nimensä 1500-luvulla. Lähetyssaarnaajat löysivät kukan ja he näkivät kukassa Kristuksen kärsimyshistorian. Heidän mielestään köynnöksen kärhet symboloivat ruoskia. Liuskaiset lehdet taas symboloivat kiusaajien käsiä. Kukan verhiö ja terälehdet symboloivat kymmentä apostolia. Orjantappurakruunua kuvastaa lisäteriö. Heteet symboloivat vasaroita.

Kukinnon väri:
lila/violetti, kirjavia, sininen, valkoinen
Kukinta-aika:
syksy

Soveltuvuus

Kesä-elokuun kasvi viihtyy parhaiten ulkona. Kärsimyspassio kukkii parhaiten kasvaessaan renkaaksi kierrettynä tai siten, että latva ohjataan aurinkoisen ikkunan yläpuolelle. Voi pudottaa lehtiään asianmukaisesta talvehdittamisesta huolimatta.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Tarvitsee kaiken valon, mitä ikkunalla on tarjolla, jotta nuppuja kehittyy runsaasti. Ruukku ei saa kuumentua.

Hoito

Huoneenlämpö riittää, talvehtiminen viileässä. Kasvun alkaessa maaliskuussa siirretään lämpimämpään paikkaan ja aloitetaan lannoitus. Kasvukaudella tarvitsee runsaasti vettä. Lannoitetaan pari kertaa viikossa. Kasvi leikataan rohkeasti keväällä ja istutetaan samalla tilavampaan ruukkuunja pidetään 8-10 päivää viileässä ja varjossa. Vanhat kasvit istutetaan kahden vuoden välein.

Lisääminen

Kärsimyskukkaa lisätään siemenestä tai pistokkaista. Varsipistokkaat, jotka ovat 8-10 cm mittaisia, työnnetään syvälle multaan. Pistokkaassa tulee olla yksi lehti. Pistokkaan juurtuminen kestää pari kuukautta. Kasvi siirretään syksyllä viileään, jolloin se kehittää kukkanuppuja. Pistokastaimet kukkivat nuorempina kuin siemenestä lisätyt.

Lähilajit ja lajikkeet

tähtipassio Passiflora capsularis, punapassio Passiflora edulis