Kardemumma

Elettaria cardamomum

ruotsinkielinen: kardemumma

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kardemumma on mainio viherkasvi hämäriin tiloihin. Ruukkukasvina kotioloissa se jää alle metrin kokoiseksi. Kasvilla on maanmyötäinen, haaroittuva juuristo, josta nousee runsaasti pystyjä versoja. Versot ovat sormen vahvuisia, mutta ohenevat kärkiä kohden. Sirot, kiiltävät´ja pitkänsuikeat lehdet ovat n. 7 cm leveät ja 50 cm pitkät. Kukat ovat omissa versoissaan tiiviinä kimppuina. Huoneilman viileydessä kasvi ei kuki. Kukkimattomuuteen voi olla syynä myös ruukkuviljely.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Sopii hyvin hämäriin tiloihin myös ravintoloiden ja näyttelytilojen koristeeksi.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Tarvitsee kuitenkin runsaan hajavalon, vaikka sietää yllättävänkin niukan valon. Suora paahde ruskeuttaa lehtien kärjet.

Hoito

Kasvukaudella kasvi sietää runsasta lämpöä. Se viihtyy parhaiten 25-27 asteen kosteassa lämmössä. Kasvun aikana kastelu saa olla runsasta. Vettä saa olla alusvadillakin. Kasvin ollessa levossa viikottainen kastelu riittää. Kasvukauden ajan olisi hyvä kastella luonnonlantavedellä. Talvella kuolleet lehdet nypitään pois.

Lisääminen

Kardemumma jaetaan mullanvaihdon yhteydessä. Kasvi kumotaan pöydälle ja siitä irrotetaan juurakonpaloja, joissa on pari kolme uutta versoa. Jokaiseen jakopalaan pitää jäädä eläviä juuria. Samalla poistetaan vanhat versot .

Lähilajit ja lajikkeet

-