Kamelia

Camellia japonica

ruotsinkielinen: kamelia

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kamelia on tuuhea ja kaunismuotoinen pensas. Tummat, nahkeat, kiiltavät lehdet ovat kuperat ja teräväkärkiset. Yksinkertaiset tai kerrotut kukat muistuttavat ruusua. Kukat ovat 7-10 cm kokoiset. Kauniin helakanpunaista, viisiteräistä kukkaa koristaa loistavankeltainen hedekimppu. Taitavalla hoidolla kamelian voi saada kukkimaan jopa marraskuusta huhtikuulle asti.

Ostetusta ruukkukasvista on yleensä iloa vain lyhyen aikaa, mutta mahdollisimman hyvissä oloissa kasvin voi saada viihtymään. Kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat kantalajiketta hankalampia kasvattaa, sillä niiden painavat nuput varisevat helposti.

Kukinnon väri:
valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
talvi

Soveltuvuus

Valontarve:
puolivarjo
Runsas hajavalo. Ei kestä suoraa auringonpaahdetta. Viihtyy kesällä ulkona puolivarjossa, talvella valoisassa portaikossa.

Hoito

Runsas, tasainen tuoreus kasvun aikana, talvella niukempi. Kesällä viikoittainen lannoitus lantavedellä. Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein ja kasvi istutetaan kukinnan päätyttyä. Lämpötilan tulee olla tasainen eikä kasvia saa edes kääntää, jotta kukinta ei häiriinny ja nuput putoa. 10-12 astetta kunnes nuput avautuvat, korkein lämpötila 16 astetta.

Lisääminen

Pistokkaat juurtuvat hyvin lievässä pohjalämmössä. Siemenistä kehittyy parissa vuodessa yksinkertaiskukkaisia, kantalajin kaltaisia kasveja.

Lähilajit ja lajikkeet

'Adolphe Audusson´ kerrannaiskukkainen, punainen. 'Alba Plena' kerrannainen, valkoinen. 'Alba Simplex' yksinkertainen, valkoinen. 'Pink Perfection' kerrannainen, vaalea helmiäispunainen, teepensas Camellia sinensis