Kaljuihmeköynnös

Bougainvillea glabra

ruotsinkielinen: blank trillingblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ihmeköynnös on rotevakasvuinen, kukkiva köynnös, joka kiipeää lehtihangoissa olevien käyrien piikkien avulla. Sillä on pienet, soikeat lehdet, joilla terävä kärki. Kukat ovat pieniä, kellanvalkeita torvia suurten ja värikkäiden ylälehtien lomissa. Ylälehdet ovat lajikkeesta riippuen valkoisia, keltaisia, oransseja, punaisia sekä tumman violetteja.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
maaliskuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Eteläikkuna. Sietää hajavaloa.

Hoito

Vaatii erittäin tilavan ruukun sekä tuennan. Kasvukaudella riittää huoneenlämpö. Runsas kastelu, multa saa hieman kuivahtaa välillä. Mietoa lannoiteliuosta annetaan koko kasvukauden ajan. Pitkiä kesäversoja ei saa poistaa tai typistää, sillä kasvu rehevöityy ja kukinta heikkenee. Heikot ja pienet oksat poistetaan. Kylmanarka, mutta voi viedä kesäksi ulos parvekkeelle tai terassille suojaiseen paikkaan. Kasvi on ainavihanta mutta talvehtii mieluiten vähän viileämmässä.

Lisääminen

Puutumattomista tai hieman puutuneista varsipistokkaista, jossa on edellisvuoden kasvua. Keväällä 15 cm mittaiset oksankärjet juurtuvat 25 asteen lämmössä parin kuukauden aikana.

Lähilajit ja lajikkeet

'Sanderiana', 'Alexandra', jaloihmeköynnös Bougainvillea x buttiana, 'Grimson Lake', 'Brilliant', 'Dr. Pretorius', 'Temple Fire', isoihmeköynnös Bougainvillea spectabilis