Kääpiökissus

Cissus striata

ruotsinkielinen: cissus

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kissus on puutuvavartinen, lehtevä ja köynnöstävä huonekasvi. Kiipeää kärhien avulla. Nopeakasvuinen. Kissukset ovat helppohoitoisia, joskin jokaisella kasvilla on lajikohtaiset vaatimuksensa. Kissus tunnetaan myös nimellä varjoköynnös.

Kääpiökissus on matala, vain vähän köynnöstävä ja kiipeilevä pensas. Sillä on ohuet, heikosti karvaiset, punertavat versot. Pienet, nahkeat sormilehdykkäiset lehdet muodostuvat viidestä soikeasta, hammaslaitaisesta lehdykästä.

Amppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Vältä äkillisiä lämpötilan muutoksia.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Runsas valo, itä- tai pohjoisikkuna. Aurinkoisella ikkunalla kissus menettää kauneutensa, saa tuholaisia ja varistaa lehtensä.

Hoito

Köynnöstäviä kasveja saa kastella runsaasti, mutta pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Lepokaudella riittää niukka kastelu. Kasvukaudella annetaan silloin tällöin mietoa seoslannoitetta. Monet lajit varistavat talvella lehtiään, joten kissuksia on nuorennettava usein ja leikkaamalla kiihdytettävä uuteen, rehevään kasvuun. Nuorentamalla kasvi haarautuu tyven läheltä. Uudelleenistutus joka toinen kevät.

Lisääminen

Puutumattomista tai hieman puutuneista varsipistokkaista. 7-15 cm pituiset pistokkaat juurtuvat parhaiten 16-18 asteen lämpötilassa, sopivin juurrutusaika on kevät tai alkukesä. Nuori taimi kannattaa istuttaa emokasvin tyvelle lisävihreyden vuoksi.

Lähilajit ja lajikkeet

kirjokissus Cissus discolor, kuningaskissus Cissus rhombifolia, etelänkissus Cissus antarctica