Jaloritarinkukka (amaryllis)

Hippeastrum Hortorum-ryhmä

ruotsinkielinen: amaryllis

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ritarinkukka on komea ruukkukasvi. Lehdet ovat 5-6 cm leveät, yli 50 cm pitkät. Yleensä kussakin sipulissa on 3-4 lehteä. Kasviin tulee yleensä kaksi kukkavartta ja kumpaankin 3-5 kukkaa. Kellomaisen kukan koko vaihtelee lajikkeen ja sipulin koon mukaan, mutta se voi olla jopa 17-20 cm. Kukat puhkeavat ennen lehtiä.

Ritarinkukka on suosittu talvinen tuliaiskukka, etenkin joulun aikaan. Se kestää pitkään ja soveltuu hyvin yksittäiskukaksi.

leikkomyrkyllinen
Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen, kirjavia, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
talvi

Soveltuvuus

Kesällä viihtyy lämpimällä seinustalla, mutta lierot ja etanat on torjuttava. Istutus liian syvään ja huono talvehtiminen aiheuttavat sipulin liiallista jakautumista.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko
Runsaasti valoa ja mieluiten suoraa auringonpaistetta. Ruukku ei saa kuumeta paahteessa.

Kasvuympäristö:
kuiva
Kompostimullan, maatuvan karjanlannan ja hiekan seos. Mullan sekaan voi laittaa sarvilastuja tai höyhenmurskaa. Multa tiivistetään tiukkaan.
Kasvualusta:
hiekka +
humus +

Hoito

Kesällä sietää kovaa paahdetta. Tervejuurista kasvia kastellaan päivittäin lannoiteliuoksella, keväällä typpivoittoista, juhannuksesta lähtien kaliumpitoista. Elokuussa kastelua vähennetään. Jos lehdet kellastuvat syyskaudella, on odotettavissa komea kukinto. Menetettyään lehtensä, alle 17 asteen lämpö. Liian lämpimässä nahistuu eikä juurru kunnolla. Istutetaan, kun sipulista kohoavasta nuppuvarresta on tullut nupputuppi näkyviin.

Lisääminen

Sivuversot ja -sipulit kannattaa irrottaa mahdollisimman varhain emosipulia vioittamatta. Siemeniä ilmestyy pölytettyihin kukkiin.

Lähilajit ja lajikkeet

'Apple Blossom', 'Baby Star', 'Christmas Gift', 'Jewel', 'Lady Jane', 'Minerva', 'Pink Star', 'Red Lion', 'Tangerine', pikkuritarinkukka (maatiaisamaryllis) Hippeastrum rutilum, ratsuritarinkukka Hippeastrum puniceum