Isosoihtuköynnös (borneonkaunotar)

Aeschynanthus speciosus

ruotsinkielinen: ampelfackla

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Soihtuköynnöksen tummanvihreät lehdet ovat pareittain riippuvalla, joskus jäykällä, kohenevalla versolla. Lehdet ovat kuperia ja paksuja, runsaassa valossa ne punertuvat. Kukat ovat oranssin- tai lakanpunaisia ja kestävät monen viikon ajan. Kukissa on runsaasti mettä. Rentovartiset kasvit vaativat amppelikasvatuksen, jäykät viihtyvät ruukussa valoisalla ikkunalla. Oikealla hoidolla kasvi viihtyy hyvin ja kukkii uskollisesti.

Isosoihtuköynnös on suvun komein laji ja helpoin huonekasvi. Lehdet ovat 2-3 lehden kiehkuroissa. Runsasnuppuiset kukinnot kehittyvät syysmyöhään oksien kärkiin. Oranssinpunaiset, huulimaiset kukat ovat 8–9 cm mittaiset. Kukkii kauan, jopa toista kuukautta.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
oranssi
Kukinta-aika:
syksy

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Ei siedä keskikesällä suoraa auringonpaahdetta. Kasvukaudella puolivarjo.

Kasvuympäristö:
Hapan ja kuohkea sekoitus karkeaa turvetta, lehtimultaa ja hiekkaa, kolmasosa jokaista.Tavallinen kukkamulakin kelpaa.

Hoito

Viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, talvella alhaisempi lämpö (15–18°C) eduksi. Kasvukaudella tasainen kosteus, pintamulta saa kuivahtaa. Lannoitus joka toinen viikko. Pitää korkeasta ilmankosteudesta, mutta älä sumuta kukkia. Viihtyy melko pienessä ruukussa, joten uudelleenistutus vain joka toinen tai kolmas vuosi.

Lisääminen

Keväällä 10 cm pistokkaista. Pistokkaat juurtuvat runsaassa kuukaudessa. Myös taivukaslisäystä voi kokeilla.

Lähilajit ja lajikkeet

sirosoihtuköynnös Aeschynanthus hildebrandtii, kirjosoihtuköynnös Aeschynanthus marmoratus, pikkusoihtuköynnös Aeschynanthus radicans