Isosädekaisla

Cyperus involucratus

ruotsinkielinen: parasollsäv

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
1,50 m
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Sädekaislan runsasjuurisesta juurakosta kasvavat pystyt, suorat ja lehdettömät varret. Kapeat ja säteiset lehdet ovat kimppuna ohuiden varsien päässä. Kasvaa sopivissa olosuhteissa jopa puolentoista metrin mittaiseksi. Lehtien kärjet taipuvat alaspäin. Pienet kellertävät tai punertavat kukinnot nousevat lehtikimpun keskeltä. Sädekaislaa nimitetään myös niininkaislaksi ja sateenvarjokasviksi.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Sopii myös akvaarioon.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko
Viihtyy itä- tai länsi-ikkunalla.

Hoito

Huoneenlämpö on sopiva. Märkyys on ehdoton edellytys. Ruukku laitetaan syvään vesiastiaan, jossa on haaleaa vettä. Vettä lisätään päivittäin, talvella saa joskus loppuakin. Lannoitetaan laimealla liuoksella viikoittain kasvukaudella. Kuihtuneet kukat nypitään pois, jottei kasvuvoimaa menisi siemenien kehittymiseen. Istutetaan huhtikuun alussa. Samalla voi vähentää vanhoja latvoja.

Lisääminen

Kun kasvi on lopettanut kukintansa, voidaan lehtikiehkuran leikata pistokkaaksi. Pistokkaat juurtuvat nopeasti huoneenlämpöisessä vedessä ja ne voidaan juurtumisen tapahduttua istuttaa pienehköön ruukkuun, hiekansekaiseen multaan. Kasvi voidaan myös jakaa uudelleenistuttamisen yhteydessä. Siemenet kylvetään heti niiden kypsyttyä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Gracilis', 'Variegatus', pallerosädekaisla Cyperus cyperoides, kiiltosädekaisla Cyperus glaber, haspansädekaisla Cyperus haspan, 'Vivipara', papyruskaisla Cyperus papyrys, pikkusädekaisla Cyperus involucratus 'Nanus'