Isopunasarja

Clivia miniata

ruotsinkielinen: Mönjelilja

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Isopunasarja on sukunsa tärkein koristekasvi. Ikivihreät, kiiltävät, hihnamaiset lehdet ovat tummanvihreät, tylpät ja 7-8 cm leveät. Ne ovat asettuneet kaksitahoisesti ja säilyvät kasvissa monta vuotta. Tanakat kukintovarret kasvavat alimmista lehtihangoista kevättalvella. Kellomaiset kukat ovat taajana puolipallon tai pallon muotoisena sarjana. Kukkien väri vaihtelee vaalean kellanoransista tummanoranssiin. Koko ja lukumäärä vaihtelevat. Hyvässä hoidossa voi kukkia uudelleen syksyllä. Vanhojen yksilöiden kukat ovat pienet, mutta kukkavarsia voi olla kymmenittäin.

Tunnetaan myös nimellä kliivia.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
oranssi
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Kovista lehdistään huolimatta isopunasarjaan saattaa ilmestyä punkkeja ja villakirvoja, suihkutus tai pesu torjunta-aineella on tarpeen kerran kuussa.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Valoisa ikkunapaikka aamuauringon puolella. Ruukku ei saa kuumentua, eikä sitä saisi kääntää.

Hoito

Kestää voimakkaita lämpötilaeroja, mutta tarvitsee myöhäissyksyllä kylmän kauden virittyäkseen kukkimiseen. Tasaisessa lämpötilassa pysyy viherkasvina. Kukkavarret leikataan pois kukinnan päätyttyä. Sietää päivittäisenkin kastelun, mutta vesi ei saa jäädä seisomaan. Kukinnan jälkeen säännöllinen kastelu, multa saa kuivahtaa kevyesti. Kasvun aikana mieto lannoite joka kastelukerralla.
Juuret vahingoittuvat herkästi, joten mullanvaihto joka toinen vuosi riittää, vanhalle kasville yhä harvemmin.

Lisääminen

Siemenistä. Terveestä ja kauniisti kukkineesta kasvista ei pitäisi ottaa jakotaimia, sillä juuret vahingoittuvat herkästi. Mikäli kasvin juuret ovat vielä löysänä vyyhtinä, se voidaan jakaa tai siitä voi leikata terävällä veitsellä vähintään vuoden ikäisen jakotaimen, jossa on ainakin 4-5 lehteä.

Lähilajit ja lajikkeet

pikkupunasarja Clivia nobilis