Isoposliinikukka

Hoya carnosa

ruotsinkielinen: porslinblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Isoposliinikukka on kauneimpia huoneköynnöksiämme. Viisituumaisessa ruukussa se venyy seinän korkuiseksi, tuuheaksi köynnökseksi, mutta ei kuki. Vasta ikkunalle päästyään se kasvattaa runsaasti kauniita, tuoksuvia kukkasarjojaan. Hohtavan vahamaiset kukat ovat vaaleanpunertavia, viisiteräisiä ja niissä on punainen lisäteriökiehkura. Ne muodostavat sarjamaisen, 12-15 kukan kukinnon. Kukat erittävät lämpimällä säällä makeita mesipisaroita. Kukinta kestää viikkokausia huhtikuun ja syksyn välillä. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet ovat vastakkaisia, nahkeita ja ehytlaitaisia. 5-8 cm kokoisen lehden keskisuonen kohdalla on selvä kulma. Sillloin tällöin lehtikudoksessa esiintyvät valkeat pilkut ovat lajille ominaisia.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Hoito

Kasvi kukkii vain saadessaan runsaasti valoa. Huoneenlämpö riittää ympäri vuoden. Liikakastelu on tavallisin syy kasvin kuolemiseen. Rehevää ja kukkivaa kasvia lannoitetaan kukinnan ajan joka toinen viikko. Ruukun tulee olla mahdollisimman ahdas. Multa vaihdetaan vasta pakottavassa tilanteessa, ja kasvi on istutettava ehdottomasti samaan syvyyteen.

Lisääminen

Tuuhealehtisistä lajeista pistokkaiksi kelpaavat 5-7 cm pituiset latvapalat. Muista lajeista otetaan varrenpalapistokkaat tai lyhyet oksapistokkaat, joissa on 2-3 tiheässä olevaa lehtiparia. Maitiaisneste on pyyhittävä pois, kunnes se lakkaa vuotamasta.

Lähilajit ja lajikkeet

australianpoliinikukka Hoya australis, pikkuposliinikukka Hoya bella, herttaposliinikukka Hoya kerrii, sädeposliinikukka Hoya lacunosa, himalajanposliinikukka Hoya linearis, tähtiposliinikukka Hoya multiflora